Pages

Monday, October 17, 2011

Kaedah Mencari Bahagia Menurut Al-Quran dan Sunah..

1. Beriman dan beramal soleh
" Sesiapa yang beramal soleh baik lelaki ataupun perempuan dalam keadaan ia beriman, maka Kami akan berikan kepadanya kehidupan yang baik dan Kami akan membalas mereka dengan pahala yang lebih baik daripada apa yang mereka amalkan." Surah al-Nahl 16:97
    Ibn 'Abbas ra meriwayatkan bahawa segolongan ulama mentafsirkan bahawa kehidupan kehidupan yang baik ialah rezeki yang halal dan baik. Saidina Ali pula mentafsirkan dengan sifat qanaah iaitu berasa cukup.

2. Banyak mengingati Allah
    Dengan berzikir kita akan mendapat ketenangan sekali gus bebas daripada rasa gelisah dan gundah gulana. Firman Allah: " Ketahuilah dengan berzikir kepada Allah akan tenang hati.

3. Bersandar kepada Allah
    Dengan cara ini seorang hamba akan memiliki kekuatan jiwa dan tidak mudah putus asa dan kecewa. Allah berfirman. "Siapa yang bertawakkal kepada Allah maka Allah akan mencukupinya.

4. Sentiasa mencari peluang untuk berbuat baik.
    Berbuat baik kepada makhluk dalam bentuk ucapan mahupun  perbuatan dengan ikhlas dan mengharapkan pahala daripada Allah akan memberi ketenangan hati.

5. Tidak panjang angan-angan tentang masa depan dan tidak meratapi masa silam
   Fikir tetapi jangan khuartir. Jangan banyak berangan-angan terhadap masa depan yang belum pasti.  ini akan menimbulkan rasa gelisah oleh kesukaran yang belum tentu datang. Juga tidak terus meratapi kegagalan dan kepahitan masa lalu kerana apa yang telah berlalu tidak mungkin akan dikembalikan semula.
Rasulullah pernaj bersabda maksudnya:
"Bersemangatlah untuk memperoleh apa yang bermanfaat bagimu dan minta tolongla kepada Allah dan janganlah lemah. Apabila menimpa akan kamu sesuatu daripada perkara yang tidak disukai jangan lah engkau berkata: ' Seandainya aku melakukan ini nescaya akan begini dan begitu...akan tetapi katanlah : 'Allah telah menetapkan dan apa yang Dia inginkan dan Dia akan lakukan,' kerana sesungguhnya kalimat `seandainya' itu membuka amalan syaitan."

~bersambung.....

Lamer x berblog..~ rindu pulak...

Assalamualaikum.. da lame da x tgk blog nie naseb baek x usang lagi dimakan waktu walaupown da menyepi selama beberapa bulan.. Alhamdulillah aku masih lagi bernafas di bumi fana ini dan masih dalam keadaan sihat walafiat. Banyak berlaku peristiwa sepanjang  bulan nie.. antaranya ialah ibu bapa dan bapa saudara serta mak saudaraku telah selamat tiba di tanah suci dan aku amat berharap mereka dapat beribadah tanpa memikirkan urusan-urusan duniawi di sini.. Usah risau anak-anakmu akan menguruskan semuanya dengan baik.. baru kutaw rupanya penat menjadi suri rumah kerana sebelum nie kebanyakan kerja rumah dilakukan oleh ibu ku tanpa banyak soal.. baru ku taw penat ibu ku sentiasa memastikan rumah sentiasa kemas tetapi dia x pernah mengadu malah sentiasa tersenyum.. walaupown aku sudah mengambil alih tugas sebagai suri rumah dan aku perlu balik ke rumah setiap minggu untuk memastikan keadaan rumah sentiasa bersih, aku sangat gembira kerana dapat melakukan semua tugas dengan baik. Abangku pula akan memberi wang saku untuk membeli barang atau peralatan di rumah. hehehe.. Pernah dua malam aku tidur dirumah seorang diri kerana abang ku ada urusan di Putrajaya, adikku ada dinner manakala adik bongsuku ada kelas tambahan di sekolah.. Mula2 tue rasela seramnya tapi lama-kelamaan aku sudah lali dengan keadaan tue..(hahaha poyo je..) Alhamdulillah semua berada dalam keadaan yang selamat dengan doa dan tawakkal kepada Allah.  Hari esok ada motivasi. Penceramahnya ialah Fatimah Syarhan dan suaminya Dr Farhan.. x sabar rasanya untuk menunggu hari esok... keh3.. hope ilmu yang diberi oleh mereka dapat aku simpan dan aplikasi dalam kehidupan seharian.. InsyaAllah amin.. :) p/s: mulakan hari anda dengan senyuman.. hehe ^^